Koppel = aggressivitet – eller?

När jag var ute och gick med en pensionatshund idag mötte jag för första gång en annan hundpromenerare i skogen här hemma. Det var en rund gubbe med en tillsynes gammal golden hanne som sprang lös. När gubben fick se mig och ”min hund” ropade han att han är inte farlig, han bara låter lite. Hunden kom travade mot oss med svansen lyft och jag undrade lite varför inte gubben kallade in sin hund? Kanske visste han att det var lönlöst? Tillslut kom i alla fall hunden fram till oss och hundarna hälsade snällt på varandra, om än något stelt (båda hannar).

Gubben kommer lunkandes mot oss och säger att hunden är snäll, det är när han kopplar honom som han blir elak. Jag tänker att jaja det är ju vanligt, och svarar att det är många som har det problemet. I denna situationen var det så oerhört tydligt. I samma sekund som gubben tog tag i halsbandet och knäppte fast kopplet förvandlades den annars ganska snälla hunden till ett ohyggligt monster.

Vad hände? Varför reagerar hundar såhär på koppel? Har hört massvis av folk som har problem med att hunden gör utfall i koppel men är snäll lös.

Är kopplet en ond länk mellan oss och hunden? Blir hunden ”stärkt” och ”modigare” av att ha koppel på sig, känner den stöd från oss och ”vågar” göra utfall? Eller känner hunden tydligare av vad vi känner när kopplet länkar ihop oss?

Detta verkar vara ett mycket vanligt problem och något som bör diskuteras flitigare. Efter idag har jag insett att jag måste ta mig nånstans där jag kan möta mycket hundar, bara för att träna på detta så att inte jag och min hund drabbas av samma problem.

imagesCAODB4P8
Hunden på bilden har inget med texten att göra.

Annonser

2 reaktioner på ”Koppel = aggressivitet – eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s