Vallanlagstest

I torsdags vallanlagstestades Crut. Det är ett test som man gör för att se om hunden har vallanlag. Det är testledaren som går med hunden, alla hundar går inte med vem som helst så isåfall får matte/husse gå med. Crut gick med testledaren utan problem. Det de tittar på är intresse, naturlig förmåga, mental uthållighet och samarbete/styrbarhet. Hunden får poäng mellan 0-5, där fem är det bästa, förutom på samarbete/styrbarhet där en trea är det optimala.

20140419_091427

Cruts snittpoäng blev 4,66 vilket är jättebra och jag är supernöjd med min hund! Han fick avdrag på mental uthållighet på grund av att han kissade, vilket var mitt fel eftersom jag inte hann rasta honom ordentligt innan.

Såhär står det om bedömningen:
Intressenivån börjar bedömas omedelbart, redan utanför fållan, på hunden sätt att närma sig djuren. Hundens fokusering på djuren skall bedömas inte dess teknik eller fart. Hundar som trots uppmuntran inte visar något intresse alls skall bedömas 0, avbryta och rekommenderas för omprov. Hundar som aldrig släpper fåren med blicken skall bedömas med 5.
Naturlig förmåga omfattar t.ex. hundens pondus och vakenhet. Testledaren/föraren kan t.ex. positionera sig för att vända hunden genom blockering, promenera i åttor, vända rakt igenom osv., för att se hur hunden balanserar och reagerar på flockens rörelse och andra outtalade signaler. Hunden behöver inte nödvändigtvis balansera till föraren – det är den naturliga förmågan att ”kontrollera” en flock som skall bedömas. En hund som inte verkar ha någon kontroll alls över djuren får 0 och den som lugn och samlad har full kontroll hela tiden får 5 poäng.
Mental uthållighet är ett test på hundens ”mentala ork” – dess koncentrationsförmåga – klarar den att jobba hela testet utan lägga av eller visar den snabbt tecken på att tröttna. En hund som klarar hela testet utan att visa några tendenser att vilja avbryta skall minst bedömas som 3.
Samarbetsvilja/styrbarhet testas med t.ex. ett ”stanna” eller ”ligg” kommando, eller inkallning, för att kort avbryta vallningen och sedan fortsätta. Andra exempel kan vara hundens sätt att reagera när föraren försöker få ut avståndet t.ex. genom positionering eller blockering. En hund med hög intressepoäng som klarar (om än motvilligt) att lämna fållan okopplad på kommando kan t.ex. inte få lägre än 3. Detta momentet skall inte räknas med i snittpoängen, eftersom skalan går från 0: extremt hård till 5: extremt förarvek. En 4:a gäller alltså en hund som är ganska förarvek, men inte så att det stör arbetet, och en 2:a en hund som är hård men styrbar. Vilken av dessa två som blir den bästa vallhunden är upp till föraren och dennes personliga referenser.
Vallningsanlag bedöms den hund visa som har mellan 3 och 5 på alla punkter utom ”samarbetsvilja/styrbarhet”, där poängen bara ska fungera som en vägledare åt föraren. Hunden som får 0 eller 5 på momentet blir dock sannolikt tämligen svårtränade, vilket bör noteras i protokollet.
Orsaker till att avbryta testet skall bara vara totalt ointresse och ”illasinnade” bett.

1978343_10152102579114635_1699113704_o
En bild där Crut vallar från tidigare i vår

Annonser

En reaktion på ”Vallanlagstest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s