IMKÖ – Minisök

Inställningsmotivationskontrollövning, eller som det kallas innan du och hunden kan det – utbildningsinställningsmotivationskontrollövning. Om det känns krångligt går det även bra att säga IMKÖ/UIMKÖ eller minisök.

Varför ska man använda minisök?
Det hörs ju på namnet, det är en övning som är till för att ställa in hunden på vad som ska göras samt kontrollera hundens motivation. Om vi tex ska spåra på mjukt underlag har vi exempelvis en bit av en tennisboll som hunden ska hitta, plus att vi har ett associationsföremål som vi lägger bredvid minisöket. Till mjuka spår använder jag spårselen som associationsföremål. Varje gång innan jag spårar gör jag denna ritualen och då vet hunden vad det är som gäller och vad jag förväntar mig av den. Om jag ska göra hård spår krävs det mer av hunden, för att ställa in den på hårda spår använder jag istället en gummibit och associationsföremålet blir ett koppel som jag endast använder vid hårda spår.

Om man har en hund som letar efter något som finns i marken och man vet om att denna gången ligger det djupt ner, så kan man ställa in hunden på att den måste ta in extra mycket information för att det är svårt. Man använder alltså inte minisök bara vid spår, utan även vid olika typer av specialsök. Om man har en minhund/bombhund så är det extra viktigt att kontrollera motivationen hos hunden innan man börjar jobba. Hunden kanske har fått noskvalster så att den har ett dåligt luktsinne, eller kanske den har en löptik på hjärnan. Genom minisök kan vi alltså tala om för hunden vad vi förväntar oss av den, vad det är som gäller och förbereda hunden på vad vi ska göra.

Hur gör man?
När vi ska börja lära in minisök tar vi en låda med sand eller grus. Jag har en liten byrålåda med ca 10 cm höga kanter och ca 50×50 cm. Vi placerar TBB (tennisbollbiten) i handen, enklast att lägga den i handflatan och hålla fast med tummen. Sedan presenterar vi TBB för hunden, när hunden nosar på den belönar vi med godis alldeles vid TBB. Belöningsplaceringen är mycket viktigt för att vi ska kunna få ett utpekande. Vi sätter hunden någon meter från lådan (eventuellt ber någon att hålla i hunden). Vi gömmer TBB så att hunden tydligt ser och visar själva mycket intresse för lådan innan vi drar med fingret i luften längs kanterna på lådan och ger därefter hunden ett sökkommando. Förhoppningsvis kommer hunden att börja leta efter TBB och när den hittar är det viktigt att vi är snabba med belöningen innan hunden hinner ta upp TBB. Tänk på belöningsplaceringen, din hand med godisen ska vara mellan TBB och hundens nos. Belöna flera gånger vid varje tillfälle och använd rösten.

När hunden har fattat galoppen kan man börja göra detta utomhus. Glöm inte att peka ut den osynliga lådan i luften för att ringa in sökområdet för hunden. När både du och hunden klarar av övningen kan ni börja göra den innan varje spår. Eller kanske innan personsöket eller vad just ni vill använda det till.

Hunden krafsar, äter grus, tar TBB i munnen
Om hunden krafsar i lådan ställer vi upp lådan en bit, beroende på hur stor hund vi har, på en pall, stol eller liknande. Om hunden äter grus eller tar TBB i munnen kan man lägga ett tunt nät över lådan till hunden har lärt sig övningen, sedan kan man plocka bort nätet. Ett annat alternativ om man tycker att det är jobbigt med gruset är att använda sig av en dörrmatta med långa ”spröt” på, då kan man stoppa ner TBB där en bit.

Sökmönster
Vi vill lära hunden ett sökmönster i minisöket. Tanken är att hunden ska börja söka vid kanten och sedan successivt jobba sig framåt i lådan. För att få detta sökmönster gömmer vi mycket i framkant. När hunden alltid börjar söka i kanten kan du testa att lägga TBB en bit in i lådan för att se vad som händer. Hunden kommer antagligen ändå börja vid kanten. Nästa omgång har hunden en minnesbild av att TBB ligger en bit in i lådan och kommer antagligen inte att börja söka vid kanten. Var uppmärksam på hur just din hund gör och se till att fästa sökmönstret ordentligt.

Hoppas att ni som undrade nu har fått en klarare bild av hur inställningsmotivationskontrollövningen fungerar och varför vi använder den. Lycka till med träningen och fråga gärna om det är något som är oklart!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s