Blunda inte för framstegen

Jag har haft Crut i omkring 13 månader nu. Ofta ser jag inte alla framsteg vi har gjort tillsammans, man blir lätt blind av vardagen. När jag tänker efter har Crut gjort enorma framsteg men vi har fortfarande en bit kvar på vägen. Häromdagen läste jag en hundbok där det stod hur man ska träna hundar för att inte tycka att det är obehagligt när man tar dem i halsbandet. Det är ett problem som jag helt hade glömt bort att jag har haft med Crut. Han blev arg, morrade och vände sig om för att försöka bita mig. Idag kan jag lyfta hela honom i kragen utan att han tycker det är minsta lilla obehagligt. Nämnas ska också att i början använde jag munkorg för att överhuvudtaget kunna hantera honom. Att han tidigt blev biten i tassen och jag tvungen att lägga bandage två gånger om dagen var otroligt jobbigt, men också bra för våran relation. Ett stort problem var kloklippning, det var ren panik kring den. Crut skrek och bet, jag blev frustrerad och försökte undvika kloklippning. Det var först i somras som jag började få ordning på honom, genom att erbjuda honom att bita mig om han ville. Idag står han alldeles stilla när jag klipper.

Det största framsteget som betyder allra mest för mig är att Crut har blivit en glad hund. Jag vet inte när det hände, det är något jag har lagt märke till bara de senaste månaderna. Förut var Crut inte särskilt glad, han viftade sällan på svansen. Jag trodde att han var sån, ingen svansviftare liksom. Men nu ser jag tydligt skillnaden, nu är han glad. Hela han har en lyckligare utstrålning och svansen går mycket oftare.

Vi har fortfarande en hel del att jobba med. Framför allt skallandet, vi jobbar på det och gör framsteg. Jag ville satsa på att tävla med Crut, han skulle ju bli min lydnads- och brukshund. Istället fick jag en hel hop med problem att klura på. Jag lär mig otroligt mycket på vägen och att det kommer dröja innan Crut är redo för tävlingar och utställningar gör inte så mycket längre.

Våra främsta mål under 2015 är att fortsätta att bli gladare, stärka vår relation ytterligare och jobba med stresshantering och därmed skallandet. Dessutom ska vi förhoppningsvis gå en vallkurs med inriktning mot vallhundsprov, för är det något Crut är bra på så är det vallning!

Glöm inte att se alla framsteg mellan problemen, även om de är små så är det steg i rätt riktning.

IMG_7033878977419

Crut tränar på plattformen på Hundcampus, alldeles i början på vår resa tillsammans.

Annonser

15 reaktioner på ”Blunda inte för framstegen

 1. Känner igen det där med att bli blind av vardagen. Lätt att glömma bort framstegen.
  Vart ska du gå vallhundskurs? 🙂

   • VP-kursen, men den var full. Om tillräckligt många blir reserver kör hon två kurser så jag hoppas på det!

   • Okej hoppas det då 🙂
    Annars gå grundkursen den ger mycket bra även den. Står på kursens beskrivning att målet är att man ska kunna klara gå ett vp 😉 Ska själv gå grundkursen 🙂

   • Står ju att man ska klara gå ett vp som mål 😉 Men kan tänka mig att man ändå kan individanpassa den så dem som kommit lite längre får göra svårare övningar 🙂 åh hört att instruktören är bra.

   • Ja jag menar den dem nu lagt ut på 6 ggr som Christer ska ha och ev Göran 🙂
    Men är ju desamma upplägg bara färre tillfällen.
    Men kanske jag som tolkar fel och blir förvirrad att båda heter grundkurs.
    Jag ska iaf gå kursen för att klara ett vp 🙂

   • Har mailat med Elisabeth nu, jag fick beskriva Crut och då tyckte hon att han passade i VP-kursen och det blir två sådana 😊

   • Okej vad kul 🙂
    Jag fick bara svar för min egna hund fast jag visste redan vilken som passade. Så kunde inte hjälpa dig med valet. Men skönt att det blev 2 så ni kom med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s