Att gå i det där förbannade kopplet

Det enda mod som krävs för att bli en framgångsrik hundtränare är tålamod.

Jag har en fullständigt odräglig hund då det gäller att gå i koppel, ni tror säkert att det är den lättstressade ”problemhunden” Crut. Faktum är att där har ni fel, det är Dasta som är boven den här gången. När jag tog henne var hon runt ett år och hade väl i stort sett aldrig haft koppel på sig. Jag har mest haft henne lös hela tiden och därför inte orkat lägga ner tid och energi på koppelträning. Jag har försökt lite men hon är fan omöjlig. Min lilla draghund, hon vill alltid dra, hur trött hon än blir slutar hon aldrig att dra. Det är extra svårt att lära en hund att gå i koppel om man även tränar drag.

Sen vi flyttade in till stan har sträckorna vi går i koppel blivit längre. Jag har börjat få ont i axlarna för att hon drar, trots att hon inte alls är särskilt stark. Jag har testat mig fram lite, men inget verkar funka på henne. Idag bestämde jag mig för att nu jävlar är det nog. Jag plockade fickorna fulla med tålamod och gick ut i regn/snöstormen med båda hundarna. Så fort Dasta drog vände jag och gick åt andra hållet. Och så höll vi på. Folk glodde och undrade nog vad tusan jag höll på med. Stackars Crut fick bara hänga på, han gick så snällt efter mig och såg smått förvirrad ut. Jag var fast besluten att lyckas. En styrka jag har är att när jag väl har bestämt mig för något med hundarna är mitt tålamod oändligt.

Efter en timme hade vi tagit oss till havet där de kan springa lösa. En sträcka som normalt tar tio minuter. De fick springa lösa i en halvtimme, sen kopplade jag dem igen för att gå samma sträcka hem. Den här gången tog det bara 20 minuter, solklar förbättring. Nu gäller det bara att jag är konsekvent och behåller mitt tålamod i någon vecka så kanske vi slipper se ut som idioter som går fram och tillbaks hela tiden. Nu vet jag åtminstone att det funkar. Och det är otroligt skönt att vara ute och gå med slakt hängande koppel!

Till alla er andra, bestäm er bara och ge inte upp. Ta allt tålamod ni har och lite till. Alla problem har en lösning, det gäller bara att hitta rätt sätt för just er. Ibland kan det kanske ta lite längre tid och krävas mer tålamod än man har tänkt sig.

20150120_151921

Såhär fint gick de med slakt koppel på hemvägen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s