Stressreducering

Igår fick jag hjälp av Roxanne Munoz-Rytting med vad stressreducering är och hur jag ska gå till väga med Crut. Jag är ingen expert på ämnet, så om ni vill veta mer om hur det går till får ni googla eller fråga någon som vet. I stora drag går det ut på att ta bort allt som gör hunden stressad, minska på aktiviteten, inte ställa några krav, inte bestraffa osv. Jag kommer uppdatera min blogg emellanåt om hur jag gör med Crut, så om ni kikar in här ibland kan ni få mer insyn i hur stressreducering går till.

Idag var vår första dag av stressreduceringsprogrammet. Crut har gick lite i taket direkt. Inne har han varit som vanligt med jobbig utomhus. I vanliga fall får Crut springa lös flera gånger om dagen och verkligen sträcka ut. Han älskar att springa. Men lösspringet ger honom mycket stress, han är väldigt stressad på vägen till platser där han vet att han brukar springa lös. Därför ska jag minska på lösspringet, alls stress ska undvikas så gott det går. Idag har han bara fått vara lös cirka 5 minuter på en plats där han inte varit lös tidigare. Jag tror att han har känt sig frustrerad på våra koppelpromenader för att han inte får springa lös. Hur tar han ut det då? Jo han skäller, och skäller, och skäller. Ganska pinsamt när vi går i stan och folk glor på oss. Jag får ju inte säga åt honom när han skäller, men kom på att om jag vänder och går en bit åt andra hållet så slutar han för stunden. Så på det viset gjorde vi, och i slutet på eftermiddagens långpromenad gick det bättre.

Annan aktivering idag då? Efter morgonrundan hade vi mysstund i en kvart. Lite balansövningar på murar under promenaden. Ikväll har vi lekt med varandra. Jag leker med Crut som om jag vore en hund. Vi måste ha en leksak för annars nafsar han så mycket på mina händer att det gör ont. Det blir inte så mycket kamp direkt. Jag kryper runt på golvet och vi tacklas och buffas med varandra. Mitt i leken låg vi bara på mattan och gosade en stund, lite paus och vila. Sen lekte vi en stund till. Jag har lekt såhär förut en del med Crut, det är verkligen jättekul. Vi lekte kanske 10-15 minuter sammanlagt. Jag försökte leka med Dasta också för att det skulle vara rättvist men hon tyckte det var obehagligt när matte buffades och ville hellre mysa istället så då gjorde vi det.

En annan grej som ingår i stressreduceringen är att Crut ska få maten utspridd under 4-5 tillfällen per dag. Han får fortfarande sin mat som vanligt, i flaska, burk eller dylikt.

Sammanfattningsvis har första dagen gått bra om man bortser från tokskällandet som utspelade sig under eftermiddagens långpromenad. Nya tag i morgon.

IMG_9491

Gammal bild på Cruten i full fart.

Annonser

En reaktion på ”Stressreducering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s