THU dag 2 förmiddag

Andra dagen på THU hade jag ställt klockan på fem. Jag misstänkte att ett fältdygn väntade och ville därför duscha på morgonen, dessutom behöver Crut ha en lite längre promenad på morgonen. Jag var uppe långt innan de andra. Att gå upp klockan fem efter överraskningsväckningen och patrulleringen natten innan var relativt tufft, tur att jag är morgonpigg ändå.

Frukosten på Marma serveras klockan halv sju, sedan har vi samling halv åtta. Vi började dagen i lektionssalen med backspegel, titta tillbaks på gårdagen och säga vad som var bra, kan bli bättre och vad som var bäst.

11064850_10206946542486200_9136079655896540100_n

Under förmiddagen hade vi hundträning. Vi började med att testa vad hundarna vill ha för typ av belöning och hur de vill leka. Det går till så att man lägger olika leksaker i olika material utspridda en bit framför hunden och väcker intresse för föremålen. Sedan släpper man hunden och den får springa fram och välja vilken leksak den vill ha. Crut valde den som jag trodde, som var mest lik hans egna favoritleksak, en kong med snöre i. Och han ville leka på det sätt som jag också hade trott innan, springa runt och hålla i snöret, skaka på huvudet så att kongen slår honom i huvudet och sedan springa till mig för social lek. Ett hett tips att testa för alla andra, att veta om hur hunden helst vill bli belönad är guld värt.

Nästa övning var påvisaövningar/figurantintresse. Att hunden ska vilja fram till figgen och leka, samtidigt som man lägger in kommandot för påvis. Detta var lite problematiskt med Crut. Han var för lydig för att leka med någon annan på lydnadsplan. Han tittade på mig och väntade på frikommando. Vi fick trixa och testa lite med honom och lyckades få honom att leka ganska bra till slut. Jag använde hans frikommando ”okej”, men han var fortfarande lite osäker på om han verkligen skulle leka med någon annan.

Efter övningarna på planen förflyttade vi oss till skogen för ljudmarkeringsövningar/startövningar. Vi hade figgar som satt nära stigen (5-10 meter kanske). Gick fram och satte hunden precis i jämnhöjd med figgen, startade hunden med kommandot ”pass på” och då började figgen göra ljud (prassla i löv t ex). Direkt när hunden reagerade släppte vi och lät den springa ut till figgen och leka. Här blev instruktörerna lite förvånade över Crut, i skogen blev han en helt annan hund och denna övningen kände han igen. Att springa ut och leka med en figg var absolut inga problem och Crut jobbade på riktigt bra.

Övningarna var upplagda på ett mycket bra sätt. Vi var i våra respektive grupper vilket gjorde att vi var alldeles lagom många (sex stycken). Alla i gruppen var delaktiga i varje hunds träning och fick hjälpa till att lägga upp övningar för varje hund. Alla övningar är individanpassade och ser olika ut beroende på hund. Tanken med THU är att vi som deltar ska veta hur vi kan gå vidare både med dressyren av en patrullhund samt hur vi kan gå vidare för fortsatt aktivitet inom det gröna. Att vara delaktig i varje enskild hunds övningar gjorde att man utvecklade mer kunskaper om hur man tränar en patrullhund.

Våran grupp var klara före den andra och hundarna var slut så vi hade tid över. En av tjejerna hade med sig en lånehund som var färdigutbildad patrullhund. Alla som ville fick testa att gå en patrullsträcka med honom för att känna på hur det är med en hund som verkligen kan. När vi var klara med det var de andra fortfarande inte klara. Tillsammans med vår instruktör My gjorde vi upp en eld och hon pratade om allt man ska tänka på när man gör upp eld. Under THU får vi inte bara lära oss om hund utan även mycket annat som tillhör det militära.

20150515_160900

Annonser

2 reaktioner på ”THU dag 2 förmiddag

  1. Hej, har precis hittat hit. Jag får gåshud av att läsa vad du gör just nu. Jag skulle vilja veta mer, veta mer om vad som krävs och allt annat. Gäller detta endast ungdomar eller även vuxna? Alla hundar eller bara vissa raser/storlekar. Eller finns det utbildningar utan hund förutom värnplikten. Tack på förhand!
    Hälsningar en föredetta soldat från värnplikten

    • Hej! Vad kul att du gillar det! Det jag varit på nu gäller endast ungdomar. Jag är själv egentligen för gammal (nyss fyllda 22) men de gjorde ett undantag. På ungdomsverksamheten är alla raser välkomna. Mitt nästa steg för att gå vidare inom det gröna är att utbilda min hund till patrullhund, då finns det vissa krav på hundarna. Då man har påbörjat utbildning eller certat en patrullhund kan man söka till HTU (hundtjänstutbildning) på Marma. Andra sätt att gå vidare inom det gröna om man inte har en hund som klarar kraven för att utbildas till patrullhund, är att gå med i någon frivillig försvarsorganisation. Fråga gärna mer så ska jag försöka svara så gott jag kan! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s