Tävlingslydnadskurs andra tillfället

I går var andra tillfället på vår kurs i tävlingslydnad. Jag var riktigt imponerad av Crut, han skötte sig jäkligt bra alltså! Vi började passet med att alla körde linförighet/fritt följ, det ska vi tydligen alltid börja med eftersom det är ett viktigt moment som är återkommande i alla klasser. Förra gången var instruktören och petade på oss och jag insåg att jag gör ganska mycket fel. Jag tror jag bara har varit glad över att ha en hund som går nära med bra kontakt och inte tänkt så mycket på allt annat. Under veckan som har gått har vi tränat mycket linförighet och jag har verkligen tänkt på allt hon sa förra måndagen. I går kom hon inte fram till oss under linförigheten, men jag såg att hon stod en bit bort och tittade. Senare sa hon att det såg mycket bättre ut än senast. Skönt att få bekräftelse på att träningen går framåt!

Nästa moment valde jag att börja med framförgåendet. Jag har knappt inte tränat det alls med Crut förut, bara testat lite. Vi fick låna en riktningspinne av en annan deltagare. Crut tyckte först att den var äcklig för att den gungade lite, men det släppte ganska snabbt. Vi gick fot rakt mot pinnen, jag sa ”fööööre” och gjorde ett handtecken, då gick Crut framför till köttbullen som låg på riktningspinnen. Jag behövde bara göra handtecken två gånger, sedan hade Crut fattat kommandot före. Vi tränade på med framförgåendet, ökade avståndet successivt. Det kändes som att Crut fattade det momentet väldigt snabbt. Nu måste jag beställa hem en riktningspinne så vi kan fortsätta träna hemma.

Jag valde också att fortsätta med apporten som vi jobbade på sist. Under all träning i veckan har Crut gjort stora framsteg, han tar apportbocken med glädje och kan hålla kvar ganska länge. Problemet är att han inte håller hårt utan väldigt löst och småtuggar hela tiden. Instruktörens lösning på detta var bland annat att ge honom apportbocken och springa runt med honom, då greppar han ordentligt. Under träningspasset kunde jag även utvecklade det till att stanna och sätta honom ned, då fortsatte han att hålla ett bra grepp. Vid sidan om det ska jag även träna på att dutta på apporten. Jag ger honom den och när han håller duttar jag löst med mina händer på båda sidor av apporten så att han måste hålla hårt för att inte tappa den. Crut svarade mycket bra på den träningen och det gick snabbt framåt.

Resten av träningspasset varvade vi mellan apport, framförgående och vila. Vi fick även tillfälle att träna budföring med en av de andra deltagarna. Crut och jag måste verkligen träna mer på det. Han fattar inte att han ska leka med någon annan på lydnadsplanen, i skogen är han en helt annan hund. Det blir samma problem som vi hade när vi tränade påvis på gräsplan inför patrulleringen på Marma.

Avslutningsvis la alla en platsliggning tillsammans. Jag vågar inte lämna Crut än. Jag håller i kopplet hela tiden. Jag vet att han är lite osäker, speciellt med de större hanhundarna och jag vill inte riskera att det ska hända något. Han gick upp en gång och då sa instruktören att nästa gång han går upp så ska jag gå fram framför honom och putta honom en meter bakåt och lägga honom där istället. Bara putta lugnt och mjukt med händerna på hans bröstkorg. Sedan ska jag ställa mig på samma ställe som innan. På så sätt tjänar hunden ingenting på att gå upp, snarare förlorar han på det eftersom han för varje gång han går upp hamnar en meter längre bort från matte. Om man bara går fram och lägger om dem blir det ju en belöning eftersom de vill att matte ska komma tillbaks. Nästa gång ska jag ha lina på Crut för det blir svårt att göra så med ett kort koppel. Jag tror det träningssättet kan funka bra på min herre. Vi gjorde även tandvisning, Crut tycker ju inte om när någon håller på med honom så vi gjorde en lugn variant som han tyckte var okej.

Nu ska vi träna hårt hela veckan, jag ser redan fram emot nästa måndag kväll!

20150601_185843

Såhär lugn var Crut varje gång vi pausade. Stora framsteg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s