Stress

Crut har inte blivit mycket bättre trots att det har gått ganska lång tid sedan kastreringen nu, det är efter den som han har blivit extra stressad. Han morrar mindre på sig själv i spegeln och hundmöten går bra ibland, men han är fortfarande väldigt stressad. Jag har tänkt på det förut och nu har jag bestämt mig för att köra en period med stressreducering igen. Det är nästan ett år sedan vi gjorde det förra gången. Läs under kategorin ”Stressreducering” om ni är nyfikna på hur det gick den gången och vad det hela går ut på. Jag tänkte att det skulle passa bra att börja bloggen igen nu pga det, mest för att det är bra för mig själv att skriva om det och kunna gå tillbaks och läsa.

Hur Crut stressar:

Crut stressar upp sig mycket på promenaderna här hemma i stan. I början på promenaden har han lätt för att börja skälla, drar mycket, gnäller och nafsar på Dasta. Genom att hålla honom i ganska kort koppel brukar han lugna sig lite och låta bli att skälla. I mitten på promenaderna då vi går i grönområden är han oftast lugn och kan få långt koppel. När vi närmar oss hemma börjar han stressa igen. Det är som att en knapp stängs på när vi går över en viss punkt, en sådan punkt har han åt alla håll. Han får bråttom hem, drar, gnäller och skäller. Nu har jag börjat backa sista biten hem, det brukar bli en ganska lång bit, 10-15 minuters backande och då får han godis för att han går efter mig och inte drar.

Vid hundmöten blir Crut mycket stressad. Det går oftast bra om vi är en bit hemifrån, men när vi möter hundar i närheten av lägenheten blir han knäpp. Han skäller nästan aldrig på hunden vi möter, utan han bara stresskäller. Jag försöker ha ögonen med mig och upptäcka andra hundar innan Crut gör det. Jag ger så mycket utrymme som möjligt, vänder om det behövs och avleder med godis. Mitt agerande varierar lite beroende på hur den mötande hunden beter sig. Här är det extra jobbigt eftersom Dasta ibland blir rädd för andra hundar och flåsar eller piper och det stressar upp Crut ännu mer och han måste ”skydda” henne för att hon är rädd.

Andra saker som stressar Crut utomhus är plingandet vid tågbommar, ljudet vid övergångsställen med trafikljus, han kan tom bli provocerad att börja skälla bara av en bil som spinner i snön… Idag gick vi förbi ett gäng som stod still med cyklar, varav en halkade till precis när vi gick förbi och då började Crut stresskälla bara av det. Det är väldigt mycket som får igång honom.

Inomhus är Crut oftast lugn men han stressar upp sig lätt där också. Varje gång efter en promenad springer han in, springer runt med svansen rätt upp och nafsar på Dasta. Om jag tar tag i honom och sätter honom i ryggsäcken lugnar han ned sig men så fort jag släpper gör han likadant igen. Igår blev han stressad när jag strök gardiner pga ljudet som blir när man sprutar vatten, han sprang runt och gnällde och småskällde och var på Dasta. När jag skulle tända ljus stressade han upp sig på samma sätt av klickandet som blir av tändaren. När jag körde yoga var han först lugn, men när jag sakta förde armarna upp mot taket blev han superstressad igen. Detta är när vi är ensamma hemma. När vi har besök blir han ännu lättare uppstressad.

Som ni säkert förstår är det en ganska ohållbar situation. Det är jobbigt både för Crut, mig och Dasta. Nu kör vi igång med stressreduceringen och hoppas att det funkar lika bra som förra gången.

20160108_153950

Han kan vara lugn också, idag på ryggstödet när jag pluggade.

20151218_133305

Älskar ju min dumma lilla hund, ska göra allt jag kan för att hjälpa honom!

20151218_134743

En känguru?…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s