Klubbonsdag

Igår kväll var jag och Crut på brukshundklubben, tredje onsdagen i rad. Äntligen har alla kurser kommit igång igen så vi kan träna på att träna kring andra hundar. Jag har knappt inte varit på klubben en enda gång i sommar, om man bara tränar lydnad finns det liksom ingen anledning att åka dit för att träna ensam. Då duger i princip vilken gräsplätt som helst. Inom kort blir det mer tid på klubben för att träna agility med Dasta (och Sol).

Hur det går att träna runt andra hundar då? Jag håller fortfarande ganska stort avstånd men börjar närma mig de andra hundarna successivt. Det kommer tillfällen då Crut börjar gruffa, morra på någon annan hund och reser lite ragg. Oftast är det under transportsträckor till och från planerna. Jag är ändå glad att det händer för annars hade jag inte kunnat rätta honom när han gör fel och han är oftast väldigt lätt att bryta. Det gäller dock att jag är med hela tiden, både för att hinna läsa Crut och reagera innan han gör något. Men jag måste också läsa hundarna runt omkring oss för att kunna avgöra hur långt ifrån jag behöver vara för att Crut ska lyckas. Med tiden har jag lärt mig vad för typ av hundar han tål och vilka som skrämmer honom.

När vi tränar på klubben håller vi oss till enkla saker. Meningen är ju egentligen inte att träna lydnad utan att träna på att vara runt andra. Det blir mycket linförighet, lite inkallning med kort avstånd. Mest för min skull, för att jag ska se att han inte gör något dumt så att jag kan börja lita på honom. Vi tränar även en del stadga och ställande under gång. Jag har tränat väldigt mycket på stå och ställande under gång på sistone. Igår testade jag att köra in ett läggande under gång mitt i och tänka sig han gjorde rätt. Annars har Crut en förmåga att blanda ihop ställande och läggande. Vi tränar också mycket passivitet när vi är på klubben, då försöker vi sitta ganska nära andra hundar.

Det går bättre och bättre. Jag ska försöka fortsätta att ge Crut minst en dag i veckan på klubben. Han behöver det för att utvecklas.

14339872_10154597541003447_1219948306_o.jpg

Bild från förra veckan. Då höll vi större avstånd än igår, det är ett gäng lydnadskursare där bakom.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s