Sol (Evallens Chocolate Tiny Tailed Sun)

Sol är Dastas dotter, hon föddes 2016-07-21. Egentligen var det inte alls meningen att jag skulle behålla en valp. I samma veva som Dasta var dräktig försökte jag träna agility med Crut, vilket visade sig inte funka alls. Han blev på tok för stressad av det. Jag hade grymt sug på agility och ville ha en agilityhund till, det är ändå min favorithundsport. När jag köpte Crut ville jag egentligen ha en hund att tävla i lydnad och bruks med. Det har inte heller gått med honom. Dasta är ingen lydnadshund, även om hon är väldigt duktig på att spåra. Alltså – jag behövde en hund till. Sol ska tränas och förhoppningsvis tävlas i agility, lydnad och bruks (spår). Från början var det nog min sambo som kläcckte idén om att behålla en valp efter Dasta. När jag så satte mig ned och tittade lite närmre på Sols pappa Callicoma Maher och hans tidigare avkommor blev jag som besatt. Med den stamtavlan kommer ju valparna bli superhundar! Jag var helt enkelt tvungen att ha en. Fruktansvärt roligt att ha en valp efter Dasta också. Roligt för Dasta att få behålla ett av sina barn hos sig, hon som är en sådan bra mamma. Jag var helt enkelt i behov av att skaffa ytterligare en kelpie, kombinerat med att jag inte kunde motstå kombinationen Dasta – Callicoma Maher. En sak är säker, vi hade inte skaffat någon valp om det inte var just Dastas.

Sol håller på att växa upp till en helt fantastisk hund. Hon är allt jag någonsin kunde drömma om att önska mig från en hund, plus lite till. Hon har alla delar jag önskar hos en hund, hon har allt det som Dasta och Crut saknar. Sol är trygg, lugn, förarkänslig, följsam, vänlig, arbetsvillig, lekfull, matglad (lättmotiverad), lättlärd, snygg, rolig, snabb i agility, noggrann i spåret, störningstålig… listan kan göras lång. För mig är hon den perfekta hunden. Jag hoppas att hon fortsätter utvecklas i denna riktningen, gör hon det blir jag tvungen att ta valpar på henne. En så här bra hund måste man bara avla på, särskilt av en ras som har så smal avelsbas.

Sols framtidsplaner: första utställningen i maj 2017. Vi lägger mest fokus på lydnadsträning och planerar att starta på vår första tävling sommaren 2017. Vi lägger mycket tid på att träna bruks, spår och uppletande. Parallellt tränar vi inför agilitydebuten som ju måste vänta till lite senare. Alltså först fokus på lydnadsbiten. När vi börjar närma oss agilitydebut och lydnadsgrunderna sitter kommer det huvudsakliga fokuset troligtvis flyttas från lydnaden till agilityn. Men tanken är att träna och tävla i båda grenarna parallellt. För övrigt ser jag mycket fram emot HD och ED röntgen i slutet på sommaren 2017 och MH som antagligen blir hösten 2017 om jag anser att hon är redo för det då. Mer långsiktigt hoppas jag också på att kunna kora henne.

wp-1472573064568.jpg

14600605_10154676709833447_1977115710_o

wp-image-557094643jpg.jpg

20170316_131847.jpg

20170228_101918

Världens bästa Sol, den största stjärnan av dem alla. Som jag ser fram emot vår framtid tillsammans. Att vara din matte är en fröjd!

Annonser